Ben jij helemaal klaar voor je verre reis? Heb je de paklijst twee keer helemaal doorgelopen, de huisdieren naar de opvang gebracht en je reisgenoten geïnformeerd wanneer de vlucht vertrekt? Het klinkt alsof je alles op orde hebt. Of, nou ja… bijna alles. Er is namelijk één cruciaal element aan reizen wat je absoluut niet mag vergeten (ook wettelijk niet): je reisprik! Hoe zit het met jouw vaccinaties, bijvoorbeeld je vaccinaties Mexico? En hoe werken die dingen eigenlijk? Lees snel door voor al ons advies over jouw reisprikken.
Vaccineren 101
Een vaccin is iets wat al heel veel mensen heeft geholpen, en zo kan het jou ook enorm helpen op jouw verre reis naar een ander continent. Laten we eerst terugkeren naar de basis; hoe werkt een vaccin ook alweer? Bij een vaccin wordt er een minuscuul, schadeloos beetje van een virus of bacterie in je bloedstroom geïnjecteerd, waardoor je immuunsysteem leert om stofjes aan te maken om die specifieke ziekte te bestrijden. In het vervolg, als je dus opnieuw in aanraking komt met de ziekte, weet je lichaam al hoe het ertegen moet vechten en is de kans dat je ziek wordt amper tot helemaal niet aanwezig. Nog een belangrijke observaties over verplichte reisprikken voor andere continenten specifiek; onze lichamen zijn door vaccins én door het leven al bestand gemaakt tegen de virussen die hier rondwaren, maar dat is niet zo voor de virussen en bacteriën die leven op plekken waar we niet vandaan komen. Dat is een van de belangrijkste redenen voor inenting: je lichaam gaat anders onbeschermd naar een onbekend gebied.
Parapluutjes
Er zijn een aantal verplichte vaccins die je moet nemen om ergens naartoe te kunnen reizen, en dan zijn er nog de aanbevolen prikken. Welke reisprik neem je wel, en welke neem je niet? Kijk bijvoorbeeld eens naar de vaccinaties Mexico; er zijn geen verplichte prikken, maar de aanbevolen vaccinaties zijn voor: DTP, hepatitis A en rabiës. Je komt dus zonder prik een land als Mexico in; waarom zou je ze dan toch laten zetten? Vaccins functioneren als paraplu’s bij regen: zolang genoeg mensen er een hebben wordt iedereen beschermt, maar als er gaten vallen worden mensen nat. Stel je voor dat jij misschien wel tegen een ziekte kan, maar deze mee naar huis neemt en daar mensen ziek maakt, om maar een voorbeeld te noemen.
Zorg ervoor dat je alle juiste vaccinaties hebt. Een reisprik is een kleine moeite met een groot resultaat.