Iedereen wil wel eens de keuken verbouwen, de badkamer een nieuwe beurt geven of de muren op een andere plek zetten. Zelfs voor de beste planners en koopjesjagers zal dit duur uitvallen. Dan is het fijn om de mogelijkheid te hebben van een verbouwingshypotheek.

Verbouwingshypotheek

Een verbouwingshypotheek is een precies hoe het klinkt, een hypotheek voor verbouwing. De bestaande hypotheek wordt ervoor verhoogd of er wordt een nieuwe hypotheek afgesloten om een verbouwing te kunnen bekostigen. Vaak is deze verbouwingshypotheek een tweede hypotheek die afgesloten wordt bovenop de bestaande hypotheek. Iemand zal hiervoor wel naar een notaris moeten gaan.

Het fijne aan een verbouwingshypotheek is dat de kosten van een verbouwing over een langere tijd betaald kunnen worden. Elke maand wordt er een bepaald bedrag betaald aan rente en aflossing, net zoals een hypotheek. Natuurlijk is het dan ook mogelijk om te kiezen voor een kortere looptijd. De maandelijkse aflossing is hoger, maar er zal minder rente betaald hoeven worden.

Naast het hebben van een verbouwingshypotheek is het ook mogelijk om een onderhandse verhoging te bespreken binnen iemands huidige hypotheek. Als een hypotheek voor een hoger bedrag is ingeschreven dan hoeveel er nu openstaat, kan een hypotheek met dat extra bedrag verhoogt worden. Voor een onderhandse verhoging is geen notaris nodig.

Voor- en nadelen

Waarom zou iemand een verbouwingshypotheek afsluiten in plaats van een verbouwing financieren vanuit eigen zak? Als eerste voordeel is de hypotheekrente op het moment heel laag. Iemand zal dus weinig extra te hoeven betalen. Daarnaast kunnen mensen onder bepaalde voorwaarden recht hebben op hypotheekrenteaftrek voor een verbouwingshypotheek. Jaarlijks kan dit een leuke financiële meevaller opleveren. Natuurlijk is het ook een voordeel dat de kosten van een verbouwing uitgesmeerd kunnen worden over ongeveer 30 jaar en hoeft niet alles in één keer uitgegeven te worden.

Bij elk voordeel horen natuurlijk nadelen. Een nadeel is dat een tweede hypotheek extra kosten geeft. Er hoort namelijk bijbetaald te worden wanneer een hypotheek aangepast of verhoogd wordt, zoals notariskosten, kosten van verplichte taxatie of de kosten die vastzitten aan hypotheekadvies. Niet alle kosten zullen fiscaal aftrekbaar zijn. Ook niet iedereen zal ik aanmerking komen voor een verbouwingshypotheek. Wanneer iemands inkomen bijvoorbeeld geen verhoging toelaat of wanneer een woningwaarde onvoldoende is om een extra hypotheek te krijgen.

Advies

Klinkt het allemaal nog verwarrend? Dat zou heel goed kunnen. Elke situatie waarin een keuze rondom een hypotheek gemaakt moet worden, kan wel wat een hypotheekadviseur gebruiken. Zo weet je zeker dat de goede keuzes worden gemaakt en dat de beste hypotheek gekozen wordt.